Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

"Μπορεί να μην το ξέρεις, αλλά μιλάς πολύ περισσότερα ελληνικά από αυτά που νομίζεις"



              Βίντεο Ισπανών καθηγητών και μαθητών:
            
          " Ευχαριστούμε Ελλάδα για την κληρονομιά μας"


Στην Ισπανία, καθηγητές και μαθητές πήραν την πρωτοβουλία και δημιούργησαν ένα βίντεο επτά λεπτών μέσα στο οποίο ευχαριστούν την Ελλάδα για την κληρονομιά της στην ανθρωπότητα σε όλους τουςτομείς της καθημερινής ζωής, από την αλφάβητο μέχρι και τη φιλοσοφία, κι από την ιατρική μέχρι και τον αθλητισμό.

Στην αρχή του βίντεο ακούγεται η φράση: «Μπορεί να μην το ξέρεις, αλλά μιλάς πολύ περισσότερα ελληνικά από αυτά που νομίζεις». Τότε, καθηγητές και μαθητές σε διάφορα μέρη, ευχαριστούν την Ελλάδα για την αλφάβητο, τα μαθηματικά, την ιστορία, τις Θερμοπύλες, τη φιλοσοφία, τη λογική, τους ιατρικούς όρους, την αστρονομία, τη δημοκρατία, τον Παρθενώνα, αλλά και τη μουσική, το κρασί, τον θεό Διόνυσο, τους μύθους, την τεχνολογία, για την Τροία, τη Σπάρτη, το θέατρο.  Στο τέλος, όλοι μαθητές σηκώνονται όρθιοι και φωνάζουν στα ελληνικά: «Ευχαριστούμε πολύ, με τρέλα!».
«Yo conozco mi herencia» («Εγώ γνωρίζω την κληρονομιά μου») είναι η πρώτη φράση που φαίνεται γραμμένη στο βίντεο, υπογραμμίζοντας αφενός τις στενές σχέσεις κουλτούρας των δύο λαών της Μεσογείου κι αφετέρου, τα θεμέλια που τέθηκαν την εποχή της ακμής της αρχαίας Αθήνας για τον πολιτισμό του Δυτικού κόσμου. Οι Ισπανοί λένε «gracias» («ευχαριστώ») στους Έλληνες σε μια εποχή που οι δυο χώρες βιώνουν μία από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία τους

Επισημαίνεται ότι το βίντεο μπορεί να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε που γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, χωρίς να ξέρει Ισπανικά πέραν του πασίγνωστου «gracias».   Δείτε το βίντεο.