Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Φανταστικοί χαρακτήρες που βασίζονται σε πραγματικούς ανθρώπους...



Γιατί ο Ιντιάνα Τζόουνς, ο Τζέιμς Μποντ, ο Βρόμικος Χάρι και ο Ζορό υπήρξαν πράγματι



Όταν η πραγματικότητα γίνεται πιο περίεργη ακόμα και από τη μυθοπλασία, είναι από τις φορές που η ζωή βάζει τα γυαλιά στους δημιουργούς του φανταστικού.

Γι' αυτό ίσως οι συγγραφείς βασίζουν τόσο συχνά τους μυθιστορηματικούς τους χαρακτήρες σε υπαρκτούς ανθρώπους, έστω κι αν δεν αποκαλύπτουν πάντοτε τις πηγές της έμπνευσής τους.

Μιλάμε φυσικά για ανθρώπους που μεταχειρίζονται ευφυή τεχνάσματα και η ζωή τους είναι απείρως πιο ενδιαφέρουσα από όλες τις πλασματικές ιστορίες που μπορεί να σκαρφιστεί ο μυθιστορηματικός νους! 

Ας δούμε λοιπόν δέκα(10) καλασσικούς χαρακτήρες που βασίζονται πράγματι σε περιπτώσεις ανθρώπων με σάρκα και οστά:





                               Τεντέν                             
Ο κοσμογυρισμένος ρεπόρτερ-καρτούν Τεντέν, δημιούργημα του βέλγου κομίστα Herge (Georges Remi), περιδιαβαίνει τον κόσμο ήδη από το 1929, με περισσότερες από 200 εκατομμύρια ιστορίες του να έχουν πουληθεί παγκοσμίως. Λίγοι ωστόσο γνωρίζουν την πραγματική έμπνευση του Τεντέν: 

Το προσκοπάκι από τη Δανία Palle Huld, ο οποίος σε ηλικία 15 ετών κέρδισε τον διαγωνισμό της αναπαράστασης του περίφημου ταξιδιού του Φινέας Φογκ, όπως απεικονίστηκε στην πασίγνωστη νουβέλα «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες». 


Ο Huld χρειάστηκε βέβαια μόνο 44 μέρες για να ολοκληρώσει τον γύρο της Γης, γεγονός που συνέβη το 1928, λιγότερο από έναν χρόνο πριν κάνει την εμφάνισή του ο Τεντέν...