Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Νέα ήπειρος χαμένη,ανακαλύφθηκε στον Ινδικό ωκεανό






Τα ίχνη της αρχαίας ηπείρου Μαυρικίας ανακάλυψαν επιστήμονες στον Ινδικό Ωκεανό, κάτω από τα γνωστά τουριστικά νησιά του Μαυρίκιου και της Ρεϊνιόν. Η χαμένη ήπειρος εκτιμάται ότι είχε μέγεθος περίπου τριπλάσιο της Κρήτης. Η δημιουργία της υπολογίζεται πριν από 60 εκατ. χρόνια, όταν διαχωρίστηκαν η Ινδία και η Μαδαγασκάρη και, στη συνέχεια, θάφτηκε κάτω από τεράστιες μάζες ηφαιστειακής λάβας.

Οι ερευνητές από τη Νορβηγία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Ν. Αφρική, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», πιστεύουν ότι η ήπειρος δημιουργήθηκε όταν καυτές στήλες μάγματος αναδύθηκαν από το εσωτερικό της Γης στην επιφάνεια διασπώντας την τεκτονική πλάκα της προϋπάρχουσας μεγάλης αρχαίας υπερ-ηπείρου, που έσπασε σε επιμέρους κομμάτια (Μαδαγασκάρη, Ινδία, Αυστραλία, Ανταρκτική).

Μέχρι πριν από 750 εκατ. χρόνια, υπήρχε μια τεράστια υπερ-ήπειρος, η Ροντίνια. Η Μαυρικία αποτελούσε τμήμα αυτής της αρχαίας μάζας. Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα άμμου από τις παραλίες του σημερινού Μαυρίκιου (900 χλμ. ανατολικά της Μαδαγασκάρης) και διαπίστωσαν ότι περιέχουν κρυστάλλους του ορυκτού ζιρκονίου, που χρονολογούνται προ 600 εκατ. ετών έως 2 δισ. ετών. Αυτό σημαίνει, κατά τους επιστήμονες, ότι αποτελούν ίχνη της πανάρχαιας βυθισμένης πια ηπείρου, τα οποία αργότερα ήρθαν στο φως μετά από ηφαιστειακές εκρήξεις.


Σύμφωνα με τον Νορβηγό καθηγητή Τροντ Τόρσβικ του πανεπιστημίου του Όσλο, τμήματα της θαμμένης σήμερα Μαυρικίας πρέπει να υπάρχουν σε βάθος περίπου δέκα χιλιομέτρων κάτω από τον Μαυρίκιο και τον Ινδικό ωκεανό. Όταν η Ινδία άρχισε να απομακρύνεται σταδιακά από τη Μαδαγασκάρη πριν από 85 εκατ. χρόνια, η μικρή ήπειρος της Μαυρικίας, με τη σειρά της, διασπάστηκε από τη Μαδαγασκάρη πριν από 83,5 έως 61 εκατ. χρόνια και τελικά εξαφανίστηκε κάτω από τα κύματα.

Αναλύσεις του βαρυτικού πεδίου της Γης αποκαλύπτουν διάφορες περιοχές όπου ο φλοιός του πλανήτη κάτω από το βυθό του Ινδικού ωκεανού είναι πιο παχύς από τον φυσιολογικό ωκεάνιο φλοιό (έχει πάχος 25 έως 30 χλμ έναντι του συνήθους πάχους 5 έως 10 χλμ), γεγονός που πιθανώς οφείλεται στα διάσπαρτα απομεινάρια της βυθισμένης Μαυρικίας. Και άλλες περιοχές των βυθών στους ωκεανούς πρέπει να κρύβουν παρόμοια υπολείμματα αρχαίων ηπείρων - φαντασμάτων.




Iceland President Olafur Ragnar Grimsson 'Let banks go bankrupt' «Αφήστε τις τράπεζες να πτωχεύσουν»

Πρόεδρος  της Ισλανδίας: Olafur Ragnar Grimsson:  
«Αφήστε τις  τράπεζες να πτωχεύσουν»

Πριν από κάποιους  μήνες  υπήρξαν διάφορες αναφορές  για το το ακριβώς συνέβη στην Ισλανδία και για το πώς ο μάγκας πρόεδρός τους έθεσε βέτο στο ΔΝΤ σχετικά με την πολιτική της αυστηρής λιτότητας και της περικοπής των συντάξεων. 
Βέβαια δεν συνέφερε κανένα να ακουστεί μία άλλη λύση (όπως αντίστοιχα του Ισημερινού) και γι αυτό φαγώθηκε.  




Αυτή στο τωρινό βιντεάκι είναι μία συνέντευξη 2 λεπτών του ίδιου προέδρου από το Νταβός πριν καμιά βδομάδα! Δείτε την οπωσδήποτε! 
Μην περιμένετε κανένα κανάλι να τη μεταδώσει!Παρατηρήστε μόνοι σας το βιντεάκι και δέστε από ποιο ξένο κανάλι λαμβάνεται αυτή η συνέντευξη! 

Μήπως από το CNN ή το BBC ή τη DW; Όχι βέβαια! Δεν συμφέρει να ακούν τα πρόβατα τέτοια πράγματα!