Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

O Παγκόσμιος χάρτης στη λίμνη Klejtrup -Δανία

Ο Søren Poulsen πέρασε τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του, από το 1944 έως το 1969, οικοδομώντας ένα παγκόσμιο χάρτη 4.000 τετραγωνικών μέτρων (45×90 μ.) στη λίμνη Klejtrup στην κεντρική Δανία.

Όλα ξεκίνησαν όταν βρήκε μια πέτρα στη λίμνη που του θύμιζε την ηπειρωτική χώρα της Δανίας. 
Εμπνευσμένος από αυτή την ανακάλυψη, επέστρεψε την επόμενη χρονιά και τοποθετούσε πέτρες πάνω στη λίμνη για να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο χάρτη με όλες τις ηπείρους.
Ο Søren Poulsen γεννήθηκε στην Δανία το 1888. Έχοντας ζήσει ένα μέρος της ζωής του στην Αμερική, επέστρεψε στο χωριό που γεννήθηκε κοντά στην λίμνη Klejtrup. 
Το 1943, ο Poulsen εργαζόταν για την αποστράγγιση των γύρω λιβαδιών όταν βρήκε μια πέτρα στο σχήμα της Γιουτλάνδης, η οποία τον ενέπνευσε να δημιουργήσει έναν μικρό κόσμο. Την επόμενη χρονιά, χρησιμοποιώντας πρωτόγονα εργαλεία και ένα καρότσι, ο Poulsen άρχισε να στρώνει μεγάλες πέτρες πάνω στην παγωμένη λίμνη, κι έτσι σιγά σιγά ο Παγκόσμιος Χάρτης άρχισε να παίρνει μορφή.
Το έργο του συνεχίστηκε μέχρι τον θάνατο του 1969. Ο τελικός χάρτης έχει διαστάσεις 45×90 μέτρα και χτίστηκε σε κλίμακα. 111-χλμ μοίρες γεωγραφικού πλάτους αντιστοιχούν σε 27 εκατοστά στον χάρτη.
Σήμερα, αυτός ο γιγαντιαίος χάρτης έχει γίνει ένα τουριστικό αξιοθέατο.

.

                                             ΤOMORROW 

 «Αύριο» είναι μια ταινία που αιχμαλωτίζει την ομορφιά και το συναίσθημα του ηλιοβασιλέματος στο Σίδνεϊ πίσω από τον ορίζοντα της πόλης.

από τον Asher Shellim   
Music: Found, Ryan Taubert
.


ΕΔΩ!!Η Αμερική από το παράθυρο ενός τρένου