Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Γυάλινο δισκάκι χωράει δεδομένα 360 terabytes

gualino-diskaki-xwraei-dedomena-360-terabytes.

 Ένα γυάλινο δισκάκι μεγέθους όσο ένα κουμπί κατασκευασμένο με την τελευταία λέξη της νανοτεχνολογίας μπορεί να χωρέσει δεδομένα 360 terabytes.

Βρετανοί ερευνητές κατάφεραν να χωρέσουν μέσα σε ένα μικρό γυάλινο δισκάκι δεδομένα όγκου 360 terabytes, τα οποία μπορούν να μέινει αποθηκευμένα με ασφάλεια για 13 δισεκατομμύρια χρόνια.
Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό κράμα γυαλιού κατασκευασμένο με σύγχρονες μεθόδους νανοτεχνολογίας, οι ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Σαουθαμπτον έκαναν πράξη τη λεγόμενη «αποθήκευση δεδομένων 5 διαστάσεων».
Η τεχνολογία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2013 όταν ένα μικρό αρχείο μεγέθους 300 kilobytes αποθηκεύτηκε σε έναν ανάλογο γυάλινο δίσκο.
Από τότε η τεχνολογία αναπτύχθηκε σημαντικά και έτσι σήμερα οι ερευνητές παρουσίασαν τον νέο δίσκο με την εκπληκτικά μεγάλη χωρητικότητα, μέσα στον οποίο υπάρχουν νανοστοιχεία με εκπληκτικές δυνατότητες σε ό,τι αφορά στην αποθήκευση δεδομένων.
 .
Με την χρήση υπέρ ταχέων παλμών λέιζερ τα δεδομένα αποτυπώνονται στους δίσκους δημιουργώντας μικροσκοπικές κουκκίδες, οι οποίες είναι διαταγμένες σε τρία επίπεδα με απόσταση το ένα από το άλλο, μόλις 5 εκατομμυριοστά του μέτρου.
Η αποθήκευση των πληροφοριών μέσα στον δίσκο γίνεται σε πέντε διαστάσεις καθώς εκτός από τις γνωστές τρεις διαστάσεις, οι συγκεκριμένοι δίσκοι έχουν και τις διαστάσεις της διάταξης και του μεγέθους των νανοστοιχείων από τα οποία αποτελείται ο δίσκος.
Οι γυάλινοι δίσκοι θεωρούνται πολύ πιο ανθεκτικοί και σαφώς λιγότερο ευάλωτοι στην διάβρωση, σε σχέση με άλλα μέσα αποθήκευσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το όριο ζωής τους είναι απεριόριστο.
 .
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον λένε ότι κάθε ένας από αυτούς τους δίσκους μπορούν να διασώσουν δεδομένα για έως 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, δηλαδή όσο είναι η ηλικία του σύμπαντος.
Ηδη η ερευνητική ομάδα κατάφερε να αποθηκεύσει σε τέτοιους δίσκους μια σειρά από σημαντικά κείμενα, όπως η Βίβλος του Βασιλιά Ιακώβου, την Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ και την μελέτη περί οπτικής του Ισαάκ Νεύτωνα.
Όσο κι αν η ανακάλυψη θεωρείται συγκλονιστική, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο, καθώς η παραγωγή και η χρήση αυτών των γυάλινων δίσκων είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία με τα τεχνολογικά μέσα που είναι διαθέσιμα σήμερα. Ενας εκ των ερευνητών δήλωσε μάλιστα ότι θα χρειαστούν δεκαετίες για να κατασκευαστεί μια συσκευή ανάλογη με το DVD Player, που θα έχει την δυνατότητα να διαβάζει αυτούς τους δίσκους.
«Ειναι συγκλονιστικό, αν σκεφτεί κανείς ότι έχουμε δημιουργήσει την τεχνολογία για να διασώσουμε κείμενα και πληροφορίες για τις επόμενες γενεές. Αυτή η τεχνολογία θα διασώσει τις αποδείξεις του πολιτισμού μας. Ολα όσα έχουμε μάθει δεν θα ξεχαστούν.» δηλώνει ο Πίτερ Καζάνσκι, καθηγητής Οπτοηλεκτρονικής του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.

share 

              "Σκέψου το.!" Έχουμε έναν πλανήτη!