Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Ο Παρθενώνας των 100,000 απαγορευμένων βιβλίων…

Το απόλυτο μνημείο Δημοκρατίας και πνευματικής ελευθερίας.
.
         Το απόλυτο μνημείο Δημοκρατίας και πνευματικής ελευθερίας.

Την ώρα που η τεχνολογία έχει δώσει όλα τα εφόδια ώστε ο σημερινός άνθρωπος να έχει άμεση πρόσβαση σε όποια πληροφορία επιθυμεί, που η γνώση προσφέρεται σε terabyte  και ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να διασταυρώσει σε ελάχιστο χρόνο οτιδήποτε, την ίδια στιγμή, σε όλο τον κόσμο οι ακραίες δυνάμεις που λαϊκίζουν, σημειώνουν πρωτόγνωρη άνοδο. 
Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου βρίσκονται υπό διωγμό και οι κυνηγοί της έχουν πρόσωπα κρυμμένα κάτω από μάσκες υπερασπιστών του λαού και των δικαιωμάτων του. 
.

Η Marta Minujin κατάγεται από την Αργεντινή και έχει βιώσει την έλλειψη δημοκρατίας για χρόνια. Από το 1976 που η χούντα των Videla, Agosti και Massera έριξε την πρόεδρο Isabel Peron μέχρι και το 1983 που η ομαλότητα επέστρεψε με τις εκλογές, βρέθηκε συχνά στο στόχαστρο των αρχών για την αντιδικτατορική ρητορική των έργων της σαν καλλιτέχνης, ενώ από το 1946 που γεννήθηκε, τα χρόνια στα οποία η δημοκρατία έριχνε το πέπλο της πάνω από την Αργεντινή, ήταν μετρημένα στα δάχτυλα. 

Όταν το 1983 ανακοινώθηκαν οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές μετά από χρόνια, η Minujin το γιόρτασε με τη δημιουργία ενός Παρθενώνα. 
Για δομικά υλικά χρησιμοποίησε βιβλία, όχι τυχαία, αλλά αυτά που είχαν μπει στη λίστα του καθεστώτος με τα απαγορευμένα. 
Στο τέλος της έκθεσης, κάλεσε το κοινό να πάρει μαζί του αυτά που το ενδιέφεραν περισσότερο. 
.
Το ίδιο ακριβώς έργο, σε μεγαλύτερες διαστάσεις, φιλοδοξεί να κατασκευάσει η 71 ετών πλέον Minujin, στο Kassel της Γερμανίας, για το εκεί σκέλος της μεγάλης έκθεσης Documenta 14. 
Εκεί όπου το 1933 οι Ναζί έκαψαν 2,000 βιβλία στα πλαίσια της καμπάνιας τους ενάντια στο αντι – γερμανικό πνεύμα. 
.

100,000 βιβλία, απαγορευμένα σε διάφορες χώρες του κόσμου, θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για το νέο της έργο, που θα κατασκευαστεί στην πλατεία Friedrichsplatz της πόλης. 
Για μια ακόμη φορά, οι θεατές θα μπορέσουν στο τέλος της έκθεσης να αναζητήσουν εκείνο το βιβλίο που θεωρούν πως πρέπει να τους συντροφεύσει και να το πάρουν μαζί τους. 
Να έχουν ένα κομμάτι του πιο ιστορικού συμβόλου της δημοκρατίας, χτισμένου με τα σύμβολα της ελευθερίας του πνεύματος. 

share