Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Οι κάτοικοι της Πομπηίας «ψήθηκαν» από θερμά και τοξικά κύματα αέρα στους 300 βαθμούς Κελσίου

Σύμφωνα με νέες μελέτες...
Η έκρηξη του Βεζούβιου, στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ, σήμανε το οριστικό τέλος της πόλης της Πομπηίας και των κατοίκων της. Ηφαιστειακά υλικά και τέφρα σκέπασαν όλη την πόλη, μέχρι που την αφάνισαν.

Τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν δημοσιευθεί από ειδικούς μέσα στο πέρασμα των αιώνων εντυπωσιάζουν και παράλληλα σοκάρουν, αφού μιλούν για κυριολεκτικό «ψήσιμο» των ανθρώπων από θερμά κύματα.
.
Μέχρι σήμερα η επικρατέστερη θεωρία για τον θάνατο των κατοίκων της Πομπηίας ήταν η ασφυξία από την εισπνοή τέφρας. Ωστόσο, ο Ιταλός ηφαιστειολόγος Giuseppe Mastrolorenzo επισημαίνει στο National Geographic ότι μέσα από εκτενή έρευνα που διεξήγαγε μαζί με την ομάδα του εισάγοντας τα δεδομένα της έκρηξης σε ειδικό προσομοιωτή, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Βεζούβιος που βρισκόταν περίπου δέκα χιλιόμετρα από την Πομπηία, έκανε 6 διαδοχικές πυροκλαστικές εξάρσεις με αποτέλεσμα θερμά κύματα να αγκαλιάσουν το έδαφος, ενώ παράλληλα ο αέρας μετέφερε τοξικά αέρια και τέφρα.

Οι περισσότεροι από του εκατοντάδες θανάτους, προήλθαν κατά τη διάρκεια του τέταρτου θερμού κύματος. Ο ηφαιστειολόγος Mastrolorenzo διευκρινίζει ότι: «Οι θερμοκρασίες τόσο στους εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς χώρους έφτασε τους 300 βαθμούς Κελσίου. Θερμοκρασία ικανή να σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους σε κλάσματα του δευτερολέπτου». 
Τα θύματα υπέστησαν θερμικά σοκ με αποτέλεσμα να προκληθεί άμεση νεκρική ακαμψία η οποία ευθύνεται για την παραμορφωμένη στάση με την οποία βρέθηκαν τα περισσότερα σώματα. 
Αυτό που προκαλεί εντύπωση ακόμα και σήμερα είναι τα «ανθρώπινα εκμαγεία» όπου οι αρχαιολόγοι γέμισαν με γύψο στις ανθρώπινες κοιλότητες. Έτσι φαίνεται ανάγλυφο το σώμα, οι πτυχώσεις από τα ρούχα, ακόμη και οι εκφράσεις του προσώπου.
Γεγονός είναι πως ο δυνατός σεισμός που είχε προηγηθεί το 62 μ.Χ και έγινε αισθητός όχι μόνο στην Πομπηία, αλλά και σε τρεις γειτονικές πόλεις ήταν απλά μια μικρή προειδοποίηση για την ολική καταστροφή που θα αφάνιζε την όμορφη πόλη μαζί με όλους τους κατοίκους της.
.


SHARE:




Εκπληκτικό βίντεο όπου, με τη βοήθεια μιας τρισδιάστατης αναπαράστασης, οι αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης έφεραν στο φως τι ακριβώς συνέβη κατά τις τελευταίες ώρες της Πομπηίας.
Το πρωινό της 24ης Αυγούστου του 79 μ.Χ. άρχισε να εκρήγνυται το ηφαίστειο του Βεζούβιου που βρίσκεται κοντά στη Πομπηία και τη διπλανή πόλη Χερκουλένιουμ.

Η Πομπηία, με πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκους, ήταν η πρώτη που σκεπάστηκε από ένα τεράστιο κύμα από στάχτη -ηφαιστειακή τέφρα που έφτανε σε ύψος ενός μέτρου.

Ύστερα από το σύννεφο της στάχτης, κατέκλυσε την πόλη μία καταιγίδα από λάβα και ελαφρόπετρα, που την σκέπασαν σε ύψος τουλάχιστον τριών μέτρων.

Οι ηφαιστειολόγοι έχουν υπολογίσει πως η λάβα που κατέβαινε από τον Βεζούβιο, κινήθηκε με ταχύτητα 160 χλμ/ωρα, καταβροχθίζοντας την Πομπηία. Όσοι κάτοικοι βρέθηκαν στο δρόμο της κάηκαν σε θερμοκρασία κοντά στους 250 βαθμούς Κελσίου.

Τέλος, μετά από περίπου 19 ώρες, ήρθε να σκεπάσει την πόλη ένα νέο στρώμα από στάχτη και πέτρες, αφανίζοντας ολόκληρη την πόλη, αλλά και το διπλανό Χερκουλένιουμ.

Η βροχή που ακολούθησε αναμίχτηκε με την στάχτη δημιουργώντας ένα είδος τσιμέντου που κάλυψε όλη την πόλη.

Δυο συγγραφείς εκείνης της εποχής που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της έκρηξης, κατέγραψαν τα γεγονότα.

Ο Γάιος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος ήταν ο ένας που -όπως γράφει- ως διοικητής ρωμαϊκής γαλέρας, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου προσπάθησε με πλοία να πλησιάσει στην παραλιακή πόλη για να ερευνήσει το γεγονός, όμως τα πλοία δεν κατάφεραν να αγκυροβολήσουν καθώς δέχονταν «επίθεση από φλεγόμενους βράχους που εκτοξεύονταν από το βουνό». 
Πέθανε στις 25 Αυγούστου από τις δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις. Ο δεύτερος συγγραφέας είναι ο, τότε 17χρονος,Πλίνιος ο Νεώτερος, ανιψιός του Πρεσβύτερου που αντίκρισε την έκρηξη του ηφαιστείου από μια γειτονική πόλη.

Είναι αδύνατο να υπολογιστεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών, με τους επιστήμονες να τους υπολογίζουν κάπου μεταξύ 10-25.000.

.