Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Η τελευταία συμβουλή του Θανάση Βέγγου





«Ως γόνος μεγάλης οικογένειας που ήμουν, οι βασανιστές θέλησαν να αλαφρύνουν το δικό μου βασανιστήριο στο Μακρονήσι. "Ζήτα μια χάρη και θα σου την κάνουμε" μου ...είπαν! Το μόνο που ζήτησα ήταν να με αφήσουν να πάω να μείνω στο βουνό χωρίς φαΐ και χωρίς νερό ενδεχομένως, αρκεί να μην τους βλέπω και να μη με βλέπουν. Το δέχτηκαν!


Την πρώτη μέρα τράβηξα για το βουνό, βρήκα ένα μέρος να κάτσω και βάλθηκα να ατενίζω την απέραντη μοναξιά του τοπίου. Ξάφνου, ένας γρήγορος, αεράτος τύπος εμφανίζεται κρατώντας κάτι πασσάλους στα χέρια του και δυο τρία κομμάτια ύφασμα. Δεν μου μιλάει, δεν του μιλάω και σε ελάχιστα λεπτά με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις στήνει ένα αντίσκηνο! Το δικό μου αντίσκηνο!


«Τι κάνεις;» τον ρωτάω. «Θα πεθάνεις εδώ πάνω» απάντησε σοβαρός και συνέχισε τη δουλειά. Για όλες τις επόμενες μέρες, για όσο καιρό έζησα σαν αγρίμι, εξόριστος μεσ' στην εξορία, ο ίδιος τύπος πηγαινοερχόταν κάθε μέρα διανύοντας μια τεράστια απόσταση από το στρατόπεδο ίσαμε το βουνό μόνο και μόνο για να μου φέρνει φαγητό να τρώω να μην πεθάνω. 
Ήταν ο Θανάσης Βέγγος, η απαρχή μιας μεγάλης φιλίας πάνω απ' όλα.»
Νίκος Κούνδουρος





ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ
                            
                                 Μερικές    ΤΑΙΝΙΕΣ

1. Διακοπές στην Αίγινα (1958)


 2.Μην είδατε τον Παναή 1962


3.Ψηλά τα χέρια Χίτλερ (1962)
4. Δουλειές του ποδαριού (1962)

5.Τύφλα νάχει ο Μάρλον Μπράντο 1963

6. Έξω φτώχεια και καλή καρδιά 1964

7.Ο παπατρέχας (1966)

8.Πάρε κόσμε (1967)

9.Τρελλόςπαλαβός και Βέγγος (1967)

10. Δόκτωρ Ζι-Βέγγος (1968)


   11. Ο Ηλίας του 16ου Ο Ηλίας του 16ου

12. Ποιός Θανάσης (1968)

13. Ένα ασύλληπτο κορόιδο (1969

 14.Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ, επιχείρησις Γης Μαδιάμ (1969)

15. Ο Θανάσης, η Ιουλιέτα και τα λουκάνικα (1970)

16. Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές (1970)

17.Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση; (1971)

18.   Θανάση, πάρε τ’ όπλο σου (1972)


19.Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ (1973)



20. Θανάση, σφίξε κι άλλο το ζωνάρι (1980)

21.Βέγγος, ο τρελός καμικάζι (1980)

22.Το μεγάλο κανόνι (1981)

23.Ψυχή βαθιά(2009)


Είχε παίξει σε 126 ταινίες και μέχρι το τέλος της ζωής του δεν σταμάτησε να εργάζεται στο θέατρο και στον κινηματογράφο. 
Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν στην ταινία του σκηνοθέτη Νίκου Τζίμα "Το πέταγμα του κύκνου" . Ο Βέγγος αποτέλεσε ξεχωριστό κεφάλαιο στον ελληνικό κινηματογράφο που απέκτησε δικό του φανατικό κοινό.  Ακόμη και σήμερα λέμε τη φράση «Τρέχει σαν τον Βέγγο», καθώς στις ταινίες του ήταν αεικίνητος και δραστήριος.

Γεννήθηκε το 1926 στο Νέο Φάληρο και ήταν μοναχοπαίδι. Μεγάλωσε φτωχικά και αναγκάστηκε από μικρός να βγει στο μεροκάματο. 
Εργάστηκε ως παγοπώλης, γαλατάς και σε εργαστήριο δερμάτων. Ο πατέρας του ήταν αγωνιστής της Αντίστασης και είχε χάσει τη δουλειά εξαιτίας των πολιτικών του φρονημάτων. Μόλις ενηλικιώθηκε, ο Βέγγος  έκανε τη στρατιωτική του θητεία στο στρατόπεδο της Μακρονήσου, όπου ήρθε σε επαφή με τους εξόριστους καλλιτέχνες και το θέατρο. 


Ο Κούνδουρος ήταν ο άνθρωπος που του άλλαξε τη ζωή. Μετά τη Μακρόνησο του έδωσε τον πρώτο του ρόλο στην ταινία «Μαγική πόλη» του 1954. Παράλληλα εργαζόταν ως φροντιστής ενώ συμμετείχε με μικρούς ρόλους σε διάφορες ταινίες.
 Έπαιξε στις ταινίες "Ο δράκος", "Διακοπές στην Αίγινα", "Μανταλένα", "Ο Ηλίας του 16ου"," Ποτέ την Κυριακή" και έπαιξε στο πλευρό του Νίκου Σταυρίδη στην ταινία "Οι δοσατζήδες". 
Ωστόσο, οι ταινίες που τον καθιέρωσαν στη συνείδηση του κοινού ως μεγάλο κωμικό ήταν "Φανερός πράκτωρ 000", "Τρελός, παλαβός" και "Βέγγος, Ποιος Θανάσης" τις οποίες χρηματοδότησε ο ίδιος από την εταιρεία παραγωγής που ίδρυσε το 1964 με το όνομα "ΘΒ-Ταινίες Γέλιου".
 
 Ήταν παντρεμένος με τη Μίνα μέχρι το τέλος της ζωής του την οποία γνώρισε όταν εργαζόταν ως γαλατάς. Όπως είχε πει σε συνέντευξή του: "Της πήγαινα πάγο στο σπίτι. Δούλευα σε γαλακτοπωλείο. Ανέβαινα το λόφο Σκουζέ με 100 χιλιόμετρα. Πιστέψτε με! Με τον πάγο στο χέρι. 
Η μία πόρτα άνοιγε, η άλλη έκλεινε. Είστε πολύ καλή, της έλεγα. Μακάρι να ήταν όλες οι πελάτισσες σαν κι εσάς". Η Μίνα είχε αποκαλύψει ότι γοητεύτηκε από τα ωραία πράσινα μάτια του, τη λάμψη από ευγένεια, καθαρότητα και καλοσύνη που εξέπεμπαν..."
 Ο Βέγγος απέκτησε δυο γιους και εγγόνια τα οποία υπεραγαπούσε. Το 2008 η πλατεία της γειτονιάς του μετονομάστηκε σε πλατεία Θανάση Βέγγου και ο αγαπημένος ηθοποιός βρέθηκε στην εκδήλωση μαζί με την οικογένεια του και συγκινημένος ευχαρίστησε τον κόσμο για την τιμή που του έκανε.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΤΑΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου