Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Φλεγόμενα βράχια στην Όλυμπο της Λυκίας Μ. Ασίας



Περίπου 80 χλμ. δυτικά της Αττάλειας, κοντά στην περιοχή της αρχαίας πόλης Όλυμπος, στις υπώρειες του ομώνυμου μικρασιατικού βουνού [τώρα όλος ο τόπος λέγεται Τσιραλί (Çıralı) και είναι από τους ωραιότερους ερειπιώνες της Μικρασίας], στη Λυκία της νοτιοδυτικής Τουρκίας, βρίσκεται ένα βραχώδες βουνό που βγάζει φωτιά εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Εδώ οι αρχαίοι τοποθετούσαν το μύθο της Χίμαιρας.

Μικρές εστίες φωτιάς καίνε αυτόματα σε διάφορα σημεία των βράχων, γνωστές σήμερα ως Γιανάρ τας ..

(Yanartaş = φλεγόμενες πέτρες).

Οι φωτιές τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο και μεθάνιο που υπάρχει στο έδαφος και καίνε τουλάχιστον για 2.500 χρόνια!

Για εκατοντάδες χρόνια, οι ναυτικοί έβλεπαν τις φλόγες από τη θάλασσα και τις χρησιμοποιούσαν ως ορόσημο στην πλοήγηση στις άγριες και βραχώδεις λυκιακές ακτές, αλλά σήμερα χρησιμοποιούνται συχνότερα από τους πεζοπόρους φυσιοδίφες ή τους λάτρεις της ιστορίας, για να… βράσουν το τσάι ή τη μακαρονάδα τους.
                                             



Οι φλόγες, σύμφωνα με τον αρχαίο ελληνικό μύθο προέρχονται από τη φοβερή Χίμαιρα, ένα τέρας που καταπλακώθηκε από τον ήρωα Βελλερεφόντη στα βάθη της γης και βγάζει φλόγες από το στόμα, θέλοντας να βγει πάλι στην επιφάνεια..
                             




Οι φλόγες είναι πιο έντονες κατά τους χειμερινούς μήνες και καίνε ασταμάτητα, χωρίς να μπορεί κάποιος να τις σβήσει. Παράδοξο της φύσης ή μήπως κάποιο… εξωγήινο μυστικό; Για να τις δείτε πρέπει ν’ ανεβείτε ένα πανάρχαιο λυκιακό μονοπάτι πάνω στο βουνό (πεζοπορία γύρω στο ενάμισι χλμ.), μέσα σε έξοχο δασώδες μικρασιάτικο τοπίο.



Στην αρχαιότητα υπήρχε εδώ ναός του Ηφαίστου (τι άλλο θα μπορούσε;), από τον οποίο υπάρχουν διάσπαρτα διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη (βλ. φωτ.).



Ανασκαφές εδώ δεν έχουν ως τώρα γίνει.

Επίσης στον ίδιο  χώρο σώζεται ορατό σήμερα το άνω τμήμα μιας μεγάλης βυζαντινής πρωτοχριστιανικής βασιλικής (5ου – 6ου αιώνα;) με ίχνη τοιχογραφιών.



Το παράξενο, καθώς βλέπετε, είναι ότι, ενώ ολόγυρα υπάρχουν πυκνότατα πευκοδάση, ΟΥΔΕΠΟΤΕ σημειώθηκε πυρκαγιά … «από άγνωστη αιτία», σαν κι αυτές που κατακαίουν «όλως τυχαίως» τα ελληνικά δάση!!!

                                     


                          


                        



                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου