Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Τσερνόμπιλ 26 Απριλίου 1986, η μαύρη επέτειος πριν 29 χρόνια..

Πόσο γρήγορα έφτασε το ραδιενεργό  νέφος του Τσερνόμπιλ στην Ελλάδα;
Ο παρακάτω διαδραστικός χάρτης καταγράφει την ραδιενέργεια από την 26η Απριλίου 1986 – ημέρα της έκρηξης - μέχρι και την 9η Μαΐου του ιδίου έτους, δηλαδή για δύο εβδομάδες.

Επέτειος του Τσερνόμπιλ σήμερα. Οι ποσότητες ραδιενέργειας που είχε δεχτεί η χώρα μας την άνοιξη του 1986, μετά από την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ είχαν φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.
29 χρόνια μετά και οι επιπτώσεις του εστιάζονται στους θανάτους  και στις ασθένειες για τις περιοχές που δέχτηκαν τις  μεγαλύτερες ποσότητες ραδιενέργειας.Η καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας θα είναι διαρκής για πολλές ακόμη δεκαετίες..

"Μέρος του ραδιενεργού νέφους από το Τσερνόμπιλ έφτασε και στην Ελλάδα μετά από μερικές μέρες. Προκλήθηκε πανικός στον ελληνικό πληθυσμό, συγκεκριμένα σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, με τον κρατικό μηχανισμό να κάνει συστάσεις για αποφυγή του φρέσκου γάλακτος και το καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών από τις 5 Μαΐου και μετά. 
Το ραδιενεργό νέφος επηρέασε κυρίως την Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, όπου χρόνια αργότερα ανιχνεύονταν ποσά ραδιενέργειας υψηλότερα του κανονικού. Μετρήσεις που έγιναν το 1996 έδειξαν εκπομπές καισίου στα 65 κιλομπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο με το όριο επικινδυνότητας να βρίσκεται στα 5 κιλομπεκερέλ. 
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία δεν παρατηρήθηκε αύξηση στη συχνότητα της λευχαιμίας, εκτός από τη σπάνια βρεφική λευχαιμία, αλλά ούτε και στον καρκίνο του θυρεοειδούς.Από την άλλη όμως υπολογίζεται από έρευνα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας ότι έγιναν περίπου 2.500 τεχνητές εκτρώσεις το 1986 από γονείς οι οποίοι φοβήθηκαν τις πιθανές επιπτώσεις της ραδιενέργειας στο έμβρυο. Επίσης ιατρικοί κύκλοι αποδίδουν 1500 περιπτώσεις καρκίνου (τη δεκαετία 1986-1996) που δεν δικαιολογούνταν από το ιστορικό του ασθενούς, σε πιθανές επιπτώσεις του Τσερνόμπιλ." wikipedia
 
Το onalert σας παρουσιάζει ένα διαδραστικό χάρτη που εξέδωσε το Ινστιτούτο Προστασίας Ραδιενέργειας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας,(IRSN) ο οποίος δείχνει μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, πώς εξαπλώθηκε η ραδιενέργεια πάνω από την Ευρώπη.
 
Με κίτρινο χρώμα απεικονίζεται το σύννεφο που έχει μικρή ποσότητα ραδιενέργειας. Όσο το χρώμα αλλάζει και γίνεται σκούρο κίτρινο, πορτοκαλί, σκούρο πορτοκαλί και κόκκινο, τόσο τα επίπεδα ραδιενέργειας αυξάνονται.



Τσερνόμπιλ: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των κατοίκων


ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου